Пано – обръч и мрежа "Кон  Мустанг" - ловец на сънища

Всяка част от капана за сънища има собствено значение:
Обръчът – Дървеният обръч е бил или кръгъл, или в сълзовидна форма.Той служи главно за захващане на мрежата, но някои хора смятат, че изобразява цикъла на живота.
Мрежата – Традиционно е направена по мотивите на паяжината с цел да улавя лошите сънища (или добрите, ако сме фенове на Лакота) и да предпазва сънуващия.
И днес Оджибуе окачват в домовете си „ловец на сънища“, за да отсява техните сънища и видения и вярват, че той ги насочва в житейския им път.


http://www.smartchoicebg.com/-1-souvenirs-suveniri-/-8-116-kon-mustang-lovec-na-sunishta-39sm-#.U5hE7Ch_Tkd

Предлага се в два размера:
Диаметър на обръча – 39см. – Цена – 16.80 лв.
Диаметър на обръча – 16 см. – Цена – 5.90 лв.


http://www.smartchoicebg.com/-1-souvenirs-suveniri-/-8-116-kon-mustang-lovec-na-sunishta-39sm-#.U5hE7Ch_TkdЛегендата на племето Оджибуе за капаните на сънища !!!
Една баба от племето гледала търпеливо всеки ден как един паяк плете мрежата си над мястото й за спане, докато един ден внучето на бабата не забелязало паяка и се опитало да го убие.
„Не го наранявай!” - казала старата жена на момчето.
„Но, бабо, не бива да защитаваш паяка!”
Когато внучето си тръгнало, паякът благодарил на жената и предложил дар в замяна: „Ще оплета мрежа, която ще седи между теб и луната, така че когато сънуваш, аз ще улавям лошите мисли и ще те пазя от тях.”

Коментари